Today in Hua-Hin…

Man slutar aldrig förvånas över det här landet. Här kan nog nästan vad som helst hända och inte bara det, det kan hända när som helst. Nu mer är vattnet som kommunen skickar i ledningarna så skitigt att det är svårt att avgöra om vattnet i vår tank är tanken för fekalier eller rent ut sagt skittanken. Det är inte drickbart, och har aldrig varit det. Men att koka kaffe, te och ris samt duscha och borsta tänderna i, har det varit användbart till. Nu råder förbud på alla plan att använda vattnet till någon form av matvaror.

Så här ser vatteninstallationen ut. Bakom slangvindan sitter en pump som skickar in vattnet i huset. Filtret som sitter före tanken släpper igenom 5 mikron.

Det har blivit dyrare med filter, påslag på 100%. Troligt vis strålande affärer just nu…

Sköljer filtrena varannan vecka och det när dom inte vill släppa igenom vatten något mer. Man hör att tanken aldrig blir full, det pölar i evigheter eller pölar inte alls vid konsumtion. Till slut går dom inte att använda, oftast efter fyra renspolningar.

Nu har jag både klorerat tanken och även använt vad dom kallar ”sansom”,  som fungerar som ett flockmedel och är även svamp och bakteriedödande. Man köper det som stora kristaller för några Bath styck. I Sverige kallas det Alun men dess rätta namn är Kalium sulfat. Det jag inte visste var att när jag kastade ner Alun kristallen i tanken så fräter den där den hamnar. Alltså har det nu blivit ett läckage där den legat. Tanken har börjat läcka.

Så här aptitligt ser vattnet i tanken ut. Man vill inte ens sticka ner handen och det ska man diska och tvätta sig i. Koka mat på det här är inte att tänka på…

Nåja, det tog några veckor och under den tiden har vattnet i duschen varit OK. Före de kemiska behandlingarna fick jag både klåda och små utslag från ”skitvattnet”. Nu är det beställt en svetsare som ska svetsa igen frätskadan. Det är inget jag ger mig på, inte ännu i alla fall. Min svetsning med TIG:en går så sakta framåt men att svetsa tankar är inte riktigt min grej ännu. Tanken ska vara av rostfri plåt men den är av thailändsk rostfri plåt och det är inte samma kvalitet som i västvärlden. Säkert bara en kopia.

Jävlar, tanken har börjat läcka! Är det jag som är dålig rörmockare vid installationen av avtappningskranen under tanken?

Nä, det är värre! Kaliumet har troligen frätt hål i den rostfria tanken. Vi får försöka svetsa på en plåtbit och sedan hänga Kaliumkristallen i någon form av nät så den inte ligger mot plåten.

Hua-Hin kommun har lovat att fixa till vatten kvaliten så den blir godtagbar men det ska dom ha åtta månader på sig för. Nu grävs det lite över allt i stan och jag misstänker att det har med vattnet att göra. Fast som vanligt så gräver dom lite här och lite där. Undrar vad det ska vara bra för och varför man inte börjar ute i dammen där vattnet utgår från. Jag misstänker utan att ha kunskap i ämnet, att det är ”pick-upen” som trillat ner på botten och suger slam. Har lite svårt att se hur en trycksatt ledning ska suga in ”skit”. Den borde, om den är läck någon stans, bara trycka ut rent vatten. Men det kanske är jag som är korkad som vanligt.

Tänk om det varit en diamant, då hade jag varit rik. Nu är det bara Kalium kristallen och priset är 27 Bth, cirka 7 kronor. Kalium kristallen fungerar alldeles utmärkt som naturlig ”deodorant” i armhålan.

Annars är allt som vanligt i solens land även nu under regnperioden, kanske lite fuktigare både i luften som ”humidity” alltså luftfuktighet och som regndroppar då och då. Ja, hur som helst så har vi våran stora kruka med dricksvatten, riktigt gott dricksvatten som några av mina vänner uppskattar när dom kommer på besök. Det är från himlen det vattnet, ordagrant.

Om Dan Åström

Vem är jag!? Någon som tror sig känna mig!? Alltså jag är född 1952 på Södra BB och växte upp på Bastugatan 21, på Södermalm för att lite senare i livet fortsätta min uppväxt på Sköntorpsvägen 124, i Årsta/Johanneshov med mycket roligt vid och runt föräldrarnas sommarställe i Herrmanstorp/Vega, Handen. Sedan blev det flytt hemifrån och då hamnade jag tillslut i Hammarbyhöjden. Lite senare flytt till Björkhagen som jag lämnade 1988 för ny adress i annan stad...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *