Mat och kultur…

En reflektion som kanske inte den vanliga turisten gör är hur man i Thailandet värderar maten. När man träffas så är det ofta den vanliga hälsningen ”sawathdii krap”, för män, är det en kvinna så blir det ”sawathdii ka”, som då kanske skall översättas till ”hej” eller ”goddag”, för att sedan gå in på det allvarliga samtalsämnet. Det allvarliga samtalsämnet rör nästan alltid mat och nästa fras är nästan alltid den samma, ”gin khao leo ru yang”, ”har du ätit eller ska du”. Lever man med en nativ thailändare så är det ständigt ätande. Frukost, lunch och middag är bara mellan mål under dagens ätande. Det man äter är ingen tung mat utan väldigt mycket pinnar, kvistar och blad som äts med lite kött, kyckling, gris eller något från havet samt i många fall ris. Det finns en hel del ”dipp” som ibland kan innehålla allt, från grönt till olika insekter som är mortlade till en smet. Dippen ska man ibland doppa det gröna i eller om man vill ha det på till exempel fisken eller vad man nu äter, det är upp till en själv. Ris vill Ning ha minst en gång om dagen, där emellan så kan det vara någon av deras nudlar och många gånger i soppa.

5 - Thailändskt KonsumThailändskt Konsum där vi handlar all vår mat som vi lagar hemma…

6 - Inte full kommersDet är söndag eftermiddag så det är lugnt för tillfället. Blir kaotiskt om någon timme…

8 - Thailändskt ICAOm den förra marknaden var Konsum så kanske man kan säga att detta är Thailändskt ICA. Det är mitt på dagen och vi sitter och äter nudelsoppa på Nings lunch…

Frukter finns det hur mycket som helst, och dom är många gånger dagsfärska med en underbar smak. Jag har fått Ning att äta frukt i massor, bra eller dåligt vet jag inte men oerhört gott. Den färska ananasen är en ren smakupplevelse och kan inte jämföras med den man köper i Sverige. Den här är så saftig, mjuk och välsmakande till skillnad mot den svenska som är träig men i och för sig smakar ananas. En annan av mina favoriter är Mangosteen, även kallad drottningfrukt. Vilken smak, så god att det inte går att beskriva. Kanske därför namnet ”drottningfrukt”.

4 - En till favoritEn av våra favoritrestauranger. Dom har en underbar nudelsoppa med allt från havet. Oerhört gott och även fräsch…

2 - I egen hög personInte ofta jag får vara med på bild. Står oftast bakom kameran. Här är en annan restaurang som har havsmat som sin specialitet oxå…

7 - Mycket gröntSå här kan en lunch se ut. Tallriksmodellen vet jag inte riktigt hur man får till men grönsaker finns det i alla fall. Blad och kvistar som tilltugg…

Sedan finns alla andra exotiska frukter på marknaderna under olika säsonger så klart, men många frukter finns dock året runt så det är bara att välja och vraka när man har hittat de man tycker passar ens smak. Priser är som i Sverige men i Bth, alltså en fjärdedel eller billigare. Stor vattenmelon brukar kosta runt 100 Bth, cirka 25 kronor. Det är njutbart och ätbart att leva här…

Om Dan Åström

Vem är jag!? Någon som tror sig känna mig!? Alltså jag är född 1952 på Södra BB och växte upp på Bastugatan 21, på Södermalm för att lite senare i livet fortsätta min uppväxt på Sköntorpsvägen 124, i Årsta/Johanneshov med mycket roligt vid och runt föräldrarnas sommarställe i Herrmanstorp/Vega, Handen. Sedan blev det flytt hemifrån och då hamnade jag tillslut i Hammarbyhöjden. Lite senare flytt till Björkhagen som jag lämnade 1988 för ny adress i annan stad...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Mat och kultur…

  1. Sam Kangasmaa skriver:

    En fröjd att läsa din blogg 🙂

    • Dan Åström skriver:

      Ha, ha, det tackar jag för…
      Livet här är en enda stor kulturkrock, vilket i
      många fall kan vara roligt.
      Sol över dig… ??

  2. Sam Kangasmaa skriver:

    Hängt mycket i asien o africa, känner igen tankegångarna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *