Senaste nytt!!!

Kurgan den 23 juni 2011, kl 21:00 GMT +5.

Ringde till Alexander och pratade med honom om hojen var OK. Visst låter det bra, men det är ett kryptiskt språk vi använder. Han talar bara ryska och jag kan bara säga ”tack så mycket” på ryska. Men vi förstår ändå varandra på något underligt sätt.

Både han och Pavel har inte riktigt köpt min beskrivning på förgasarproblematiken förrän nu. Dom har båda trott på att motorproblemet bara hade med ventilen att göra. Jag vet ju!!! Jag tog bort det där jävla bensinfiltret som hade en upplöst packning som var som trögflytande silikon. Det har kanske stelnat i något munstycke nu när förgasaren varit utan bensin under den övriga renoveringen. Jag gissar att det sitter en sil vid inloppet till flottörhuset, brukar göra det. Då är säkert den silen igensatt. Tror faktiskt inte att den där massan har kommit längre in i förgasaren, men det vet jag ju inte så klart. Kanske den blir mjukare när det strömmar bensin runt den, alltså blir mer flytande och kan komma längre in i dom små munstyckena. Hur blir man av med silikon om det sätter sig så?! Biltema, hat, hat, hat…

Nåja, han har tryckluft och en enorm ambitionsnivå för att inte gå bet på problemet. Men det sinkar min avresa med ytterligare tid.

Kollade lite avstånd, från Kurgan till Novosibirsk har jag 1.200 kilometer. Mellan Novosibirsk och Krasnojarsk är det 760 kilometer.

Kurgan till Irkutsk är det 3.019 kilometer och bör gå att klarar (om inget oförutsett händer) på 7 eller 8 dagar utan att ta livet av sig. Måste vara lite försiktig för det blir mycket ödemark. Sedan är det många som varnar för Irkutsk. Dom avråder mig från att stanna där. Tydligen lite vilda västern. Jag får med andra ord avpassa dags etapperna så att jag stanna lite före och sedan blåser igenom Irkutsk på en och samma dag för att ta mig direkt till Ulan-Ude. Men på vägen ska jag i alla fall tvätta händerna i världens djupaste insjö. Tror att det är, till volymen, världens största sötvattensjö dessutom.

Från Ulan-Ude till Mongoliska gränsen är det nog ungefär en dagsetapp också, cirka 400 – 500 kilometer. Hoppas det finns något nattställe på vägen. Det är hur som helst en transportled så motell borde det finnas. Troligen kan priserna gå upp om det inte finns konkurrens. Som vanligt, den som lever får se…

Det blir rysk TV ikväll. Kanske skulle gå ut och köpa ett par öl…

 

Om Dan Åström

Vem är jag!? Någon som tror sig känna mig!? Alltså jag är född 1952 på Södra BB och växte upp på Bastugatan 21, på Södermalm för att lite senare i livet fortsätta min uppväxt på Sköntorpsvägen 124, i Årsta/Johanneshov med mycket roligt vid och runt föräldrarnas sommarställe i Herrmanstorp/Vega, Handen. Sedan blev det flytt hemifrån och då hamnade jag tillslut i Hammarbyhöjden. Lite senare flytt till Björkhagen som jag lämnade 1988 för ny adress i annan stad...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

15 svar på Senaste nytt!!!

 1. Leif (cognac) Konradsdal skriver:

  Firar man midsommar i ryssland? I alla fall önskar vi dej en glad midsommar, tycker du ska köpa några öl o fira 🙂
  cognac o susanne

  • Dan Åström skriver:

   Hej på er!
   Det är idag en ursäkt för att få dricka sig redlöst berusad. Inte riktigt min grej längre. Kommer jag ifrån Kurgan idag så kanske det blir en eller högst två öl på nya orten, vad det nu kan vara någonstans.
   Resan har en oväntad inverkan, bältet är i sista hålet. Måste börja äta vispgrädde snart… 😉

   • Janne skriver:

    Tjena Danne
    Jag skickar en calzone med extra allt
    Pizza express, håll utkik
    Ha det, safety first
    Midsommar hälsningar sill +++
    Janne

 2. Janne skriver:

  Tjena Danne
  Irkutsk ingen fara, det är sibiriens största stad ca: 600 000 inv.
  försiktighet bör iaktagas nattetid dock.( allt enl .cnn., cia.)
  ta det lugnt bara,
  1 öl kanske
  travel in peace
  hälsningar
  Janne

  • Dan Åström skriver:

   Tjena Janne!
   Det låter bra! Då behöver jag inte strula i onödan. Folk på vägen är rädda för nästa by, så jag har tagit varningarna lite med ro. Men alla har varit ense om Irkutsk!? Fast det klart, frågar man någon i en landsortsstad så är Stockholm ”vilda västern”.
   Jag har dock lyckats vara på platser där inget har hänt under mina 59 år, om jag inte stökade till det själv vill säga. Allt måste man göra själv… 😉
   Sitter på rummet och väntar på att Pavel ska komma så vi får åka gemensamt till Alexanders garage och fixa nästäppan…

 3. Yngve skriver:

  Hej danne!
  Får dom bara filtret fritt från silikonet så borde du vara fri från mer problem med förgasaren,råkade ut för något liknande på en bil och det var ett rent h-vete.
  Önskar dig en fin midsommar ,,,var rädd om dig !!!
  Yngve

  • Dan Åström skriver:

   Tjena Yngve!
   Hur tar man bort silikon? Mig veterligen är det mekanisk bearbetning som gäller. Tror inte att det finns någon soppa som löser upp eländet (utom bensinen i min tank förstås!!!).
   Hade du oxå handlat ditt filter på Biltema, ska vi stämma dom på några miljoner… 😉

 4. annkristin dahlberg skriver:

  Glad Midsommar Danne!
  Här i Skåne skiner solen och jag hoppas den skiner även på dig1
  Lycka till på färden det är fantastiskt roligt att följa diin resa på bloggen.
  Ha det bäst
  Annkristin o Lasse

  • Dan Åström skriver:

   Ja, jag har det faktiskt bra. Vädret har för första gången varit strålande och fodren i stället vart utplockade. Skönt!
   Nu verkar ventilen funka men den har fortfarande lite täppt näsa. Kanske allergisk mot gräspollen… 😉
   Riktigt trevlig midsommar!

 5. Börje skriver:

  Hej Danne.Känner igen din beskrivning av vägar hus & folk.Låter som Ukraina där vi spenderade 2 veckor nyss.Risiga byggnader,hål i gator sura typer.Kyrilliska bokstäver överallt.Träffade dock trevliga människor som fick mig att se mer positivt på landet.
  Hoppas ”Pivon” smakar,Börje.

  • Dan Åström skriver:

   Tjena Börje!
   Jo, det är trevliga människor. Dom ser bara så jäkla buttra ut. Börjar man prata, eller som jag gör spela teater (det är ju bara för att tala om vad jag vill…) så spricker dom upp i stora leenden.
   Sibirien måste jag säga är riktigt strålande vackert. Fast dit kan man ju inte flyga. Måste ha fordon. Kommer foton tids nog. Nu är det god natt (inte med livet utan bara med orken…)…
   Ha en trevlig midsommar.

 6. Walkover skriver:

  Jaha det behövs en mini-svets med på färden också, kanske en Dillon med minituber.
  Hoppas att svetsen på ventilspindeln håller !
  Vad är det för intervall på ventiljustering på XT:n
  Hälsn Walkover

  • Dan Åström skriver:

   Tjena Bjarne!
   Tror att det är 1000 mil för justeringar. Tja, dom har ju svets här oxå så det är onödig packning. Det vart mycket i packningen som inte är rört ännu. Men ödemarken i Mongoliet gör mig lite fundersam. Där kan grejerna behövas. Vi får se. Nu har jag gjort 600 kilometer och det låter skitbra fortfarande…
   Ska du vara med på vadslagningen?!
   Vi hörs, ha en trevlig midsommar!

   • Walkover skriver:

    Hoppas allt håller nu . Men vad behöver du vara orolig för, hjullager, drivlina, toppen med vippor och ventiler ?
    Inget tror jag, nu ler fru fortuna emot dig.
    Trevlig fortsatt resa !!!

    • Dan Åström skriver:

     Tjena Bjarne!
     Allt det är bytt, alla hjullager bak svingslager med allt till dämpningen oxå, styrlager samt ny kedja. Det var väl djävulen om något annat ska trassla.
     Det är bara hur hållbar deras svetsning av ventilskafftet är som möjligen oroar mig…
     Den som lever får se…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *