En lång dag vid den kinesiska gränsstationen…

Dzamïn-Üüd den 9 juli 2011, kl 21:00.

Här tar resan ett snöpligt slut. Tullarn vid Kinesiska gränsen släpper inte in tvåhjuliga fordon. Hade jag kommit i bil hade det varit annorlunda, vill han på skina. Av vilken anledning är det nog ingen som förstår. Kanske maktmissbruk eller är han avundsjuk för att han inte kan göra en sådan här resa?!   😉

Gårdagens duschrum. Inget ovanför kranarna som synes…

Oxå har vi gör det själv duschen. Tyvärr är delarna trasiga så att sätta ihop den och duscha funkar inte…

Jag har tillbringat 6 timmar vid kinesiska gränsen i härlig sommarvärme i mina härliga varma sköna hojkläder. Det är salt ränder på T-tröjan. När jag sökte visumet till Kina i Stockholm så skulle det inte vara några problem. Men när jag träffade Fernando och Veronica i Ulaanbaatar, så hade dom mött någon som inte vart insläppt i Kina just på grund av att han/hon/dom åkte motorcykel. Jag tog det som nonsens men ringde svenska ambassaden i Beijing och försökte få någon form av information eller om dom kände till hur det var med den saken. Dom visste inget om reglerna men sa att jag borde kontakta Kinesiska ambassaden i Ulaanbaatar. Det var därför det vart några extra nätter där. Ni har antagligen redan läst om den cirkusen. Kontentan är att jag inte känner mig välkommen till Kina, eller rättare sagt min motorcykel är inte välkommen och jag är efter dessa kilometrar en förlängning av XT:en. Tror jag ska försöka passera genom eller runt Kina på något sätt. Det landet ska jag försöka undvika att besöka efter det här. Om tjänstemännen skapar sina egna regler och lagar då håller jag mig för god för buga och bocka. Kanske skulle ringa Kinas ambassad i Ulaanbaatar och prata med dom en gång till.

Jag ska sova på saken. Tog in på Dzamïn-Üüds lyx hotell, köpte tre nätter för 120.000 tugrik, c:a 600 kronor. Men då är det bara kallvatten i duschen, men den fungerar…

Det här blir inte publicerat idag, imorgon ska jag fylla mitt Mongoliska SIM-kort med pengar för fortsatt publicering…

Om Dan Åström

Vem är jag!? Någon som tror sig känna mig!? Alltså jag är född 1952 på Södra BB och växte upp på Bastugatan 21, på Södermalm för att lite senare i livet fortsätta min uppväxt på Sköntorpsvägen 124, i Årsta/Johanneshov med mycket roligt vid och runt föräldrarnas sommarställe i Herrmanstorp/Vega, Handen. Sedan blev det flytt hemifrån och då hamnade jag tillslut i Hammarbyhöjden. Lite senare flytt till Björkhagen som jag lämnade 1988 för ny adress i annan stad...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 svar på En lång dag vid den kinesiska gränsstationen…

 1. Elsie skriver:

  Hej! Har först idag, efter att ha varit bortrest ca en vecka, läst dina inlägg om den jobbiga färden mot kinesiska gränsen! Så trist att det nu verkar vara problem med att komma in i landet!! Hoppas det ordnar sig på något sätt! Vi håller tummarna!

  Ang tidigare bilder: Det tornadoliknande åskovädret måste ha varit skrämmande att möta, hamnade du mitt i ”pelaren”?
  Kul att se blommorna! Det liknar prästkrage och någon slags ärtväxt men det är bara en gissning 🙂

  • Dan Åström skriver:

   Hej Elsie!
   Nä, det värsta gick lite vid sidan av mig. Men det var fina blixtar och en underbar åska… 😉
   DanneÅ

 2. Janne skriver:

  Tjena Danne
  Kan du inte försöka med en annan tullstation. Köra
  runt Kina innebär att du måste igenom ”långtbortistan” länder
  vilket inte känns så säkert.Jag håller tummarna för att du kan
  fortsätta mot Hua-Hin.
  Ha en bra resa och ha det.
  Janne

  • Dan Åström skriver:

   Tja, genom Afganistan låter inte så kul. Eller rättare sagt det blir nog många ”kul-or” där… 😉
   Ha det
   DanneÅ

 3. Yngve skriver:

  Tjena Danne !
  Kände dom inte till reglerna i Sverige när du sökte om visum? hur som helst , om du inte kommer igenom där du är, vilka möjligheter har du att komma runt Kina,det måste vara en h-vetes omväg.
  Hoppas att det finns en lösning på problemet där du är,önskar dig all lycka med det.
  Hälsningar Yngve.

  • Dan Åström skriver:

   Hej Yngve!
   Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Kanske blir till att köra eller transportera hojen på tåg till Ulaanbaatar det finns firmor som kanske kan frakta den förbi/genom Kina. Eller så får den säljas där. Har en gränsarbetande kvinna här som var villig att hjälpa mig med försäljning här i Dzamïn-Üüd men jag tror det blir dåligt betalt här. Lite sista chansen så att säga. Bättre odds i UB som är en storstad i alla fall. Har även kastat ut en trevare angående dokumentet ”carnet” som är det som kineserna efterfrågar. Vi får se…
   DanneÅ

 4. We´re sorry to read this Dan, we sent you a SMS but we don´t have mongolian SIM card anymore. We´re in Barnaul now. Hope to see you again somewhere with the bike.

  • Dan Åström skriver:

   Hello!
   Hope you have a nice ride. I have not give up. Now I know what sort of document that needs for enter China. It is a ”carnet” that you have to show in the custom. I will try to get a carnet. We will se if I can…
   Yes, hope to see you also some where.
   Best regards
   DanneA

 5. Magnus skriver:

  Halloj Danne,
  du verkar trivas trots några mindre missöden men dom går ju oftast inte komma ifrån, surt det här med Kina…men du kanske ska göra som han ovan sa, försök en annan tullstation…sen är väl Kina ganska korrumperat , särskillt på mindre orter kan jag tänka mig , så en liten ”grindslant” och en limpa västerländska ciggaretter kanske gör susen för regeltolkningarna 🙂 .

  Ha det fortsatt svingött och sug i dig av kulturskillnaderna!
  Mvh Magnus och Becca

  • Dan Åström skriver:

   Tjena Magnus o Rebecca!
   Tack för alla små och stora tipps som jag fick i Thailand. Jag vågar inte försöka muta någon. Det kan bli stopp för all framtid. Jag tror jag ska försöka sända hem hojen från Ulaanbaatar och flyger sen själv ner till Thailand.
   Men det kommer ett nytt år och då ska jag ha en carnet med mig. Då kommer jag in…
   Kanske till och med har något sällskap på vägen. Lite ensamt emellanåt. Kul att ha någon att snacka med när man mediterat klart för dagen… 😉
   Ha det
   DanneÅ

 6. Göran Högberg skriver:

  Hej Danne! Vi är ett gäng Skåningar som håller tummarna för dej ,och följer med spänning din resa.Vi hoppas det ordnar sig för dej,fortsatt lycka till. Göran+ Skåningarna.

  • Dan Åström skriver:

   Tack Göran!
   Det lutar åt att bli en repris nästa år faktiskt. Resan har på många sätt varigt väldigt rolig men med vissa motgångar varav Kina vart tvär stopp. Det trodde jag faktiskt inte…
   Vi hörs, hälsa Pat
   DanneÅ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *