Detta har hänt…

Jag har blivit utsatt för identitetsstöld och i samband med det så har man tagit lån i mitt namn. Det anmärkningsvärda i identitetsstölden är att man har använt sig av en passkopia som identitetshandling och använt den som legitimation. Mig veterligen är en kopia inte en giltig legitimation utan man måste snällt visa upp en originalhandling om den ska gälla. Ska man legitimara sig på InterNet så är det BankId eller liknande för att det ska vara en godtagbar legitimation. Annars så är det onödigt med pin-koder och säkerhetsdosor.

Vet dock inte var dom fått passkopian ifrån men jag har skickat en passkopia till ett transportföretag i Ulaanbaatar/Mongoliet för att få ut min motorcykel ur landet och det måste vara den kopian dom har fått tag i på något för mig obegripligt sätt. Jag hann stoppa adressändringsmöjligheten men två lån togs i mitt namn, det ena var ett SMS-lån och dom avslutade allt när jag skickade en kopia på polisanmälan.

Det andra var Selene Finans som har stökat med påminelser och annat. Där var beloppet större och nu när polisen la ner ärendet så återkommer dom till mig med krav på betalning och säger att eftersom inte polisen kan se att något brott har begåtts så ska jag alltså ses som låntagare!? Vadå, inte något brott begånget! Anmälan är en anmälan om ett brott som är begånget mot mig. Ska jag bevisa att någon har stulit min identitet på annat sätt? På vilket sätt ska jag i så fall på tala att jag varit utsatt för ett brott?

Det är Selene Finans ord, att polisen säger att något brott inte kan styrkas, jag personligen tror att man lagt ner ärendet i brist på bevis eller brist på tid.

När det skedde var det min hemmaboende dotter som tyckte att en kreditupplysning från SMS-låneföretaget inte riktigt passade in på mig som är solvent och obelånad. Hon frågade lite försiktigt om jag tagit ett SMS-lån och så upptäcktes identitetsstölden. Min dotter fick från SMS-lån lite underlag på lånehandlingen och med vars hjälp hon kom till en person med svåruttalat namn bosatt i Skärholmen. Hon spårade honom på telefonnumret han uppgett i låneansökan, tel 0764**6750 och det gav både namn och adress. Vid närmare kontroll var personen dessutom folkbokförd på adressen. SMS-lån uppgav att utbetalningen har gjorts via Swedbank. Vidare har hon fått bankkontonummret från Selene Finans och det är 81059-913****042, jag vet inte om det är ett Swedbankkonto. Hon kanske skulle få en chefsställning hos polisen som utredare…   😉

Skandallös säkerhet med tanke på att den som har legitimerat sig har gjort det med en kopia på ett pass. Polisen har rättigheter att se vem som har konto nummer 81059-913****042 som pengarna är transfererade till från Selene Finans. Jag får tyvärr inte de uppgifterna från banken då det tydligen ligger en banksekretess. När jag går till banken så måste jag visa legitimation vid peninguttag och det är brukligt att dom skriver ner personnummer om inte annat från legitimationen eller lyckades vederbörande när han lyfte ut pengarna från kontot kanske legitimera sig med samma passkopia vid uttaget på banken?! Knappast troligt! Jag får dessutom en mängd följdfrågor vid ett större uttag så visst måste det finnas spår. Polisen har från Selene Finans fått konotnummer, telefonnummer, e-mail adress och IP-adress två gånger!? utan att komma någon stans i utredningen. Luktar lathet, inkompetens eller i värsta fall ointresse. Att poliserna måste samla in uppgifter två gånger säger något om polismyndigheten.

Nåja, det må vara hur som med det men att jag ska betala för att dom inte har ordentliga legitmationsrutiner ser jag som ett skämt. Nu är det så att jag har god ekonomi och dom ser väl chansen att få tillbaka pengar från mig som betydligt större än från den lånande individen som troligen är allt annat än solvent. De har försökt få mig att stå för lånet och jag har haft både hjärtsvikt och högt blodtryck av attityden från dom. Till slut vart jag fly förbannad och vaknade mitt i natten och formulerade följande svar till dom:

”Eftersom ni accepterar och godkänner en kopia på en giltig legitimation som legitimation så tänkte jag att jag betalar lånet med likaledes kopior på äkta oförfalskade pengar. Jag undrar bara i vilket format ni föredrar att få sedlarna? Vill ni ha dom i PDF- eller JPG-format?

Alternativt så drar ni pengarna från kontot som ni satte in dom på…”   😉

Med den sista formuleringen så dök en ny person upp via eposten och skrev bort mig som låntagare. Men det har varit en lång och jobbig väg med hot om inkasso och annat. Jag ser Selene Finans som ytterst oseriöst i det här hänseendet. Personligen så skulle jag om jag hade inflytande i Selene Finans ställa krav på polismyndigheten eller kanske det går att JO-anmäla ärendet då mängden information som är utgivet för att gripa den skyldige är digert?!

En fundering man får är att öppna ett bankkonto och sedan annonsera ut kontot till någon behövande, kan det vara en affärsidé?! Verkar inte straffbart i alla fall…     😉

En kamrat till mig berättar att hans flickvän har varit utsatt för ett bedrägeri där det fanns både avsändare och annan information, det lades ner efter ett par månader. Rättssystemet verkar ha fallerat…   😉

Om Dan Åström

Vem är jag!? Någon som tror sig känna mig!? Alltså jag är född 1952 på Södra BB och växte upp på Bastugatan 21, på Södermalm för att lite senare i livet fortsätta min uppväxt på Sköntorpsvägen 124, i Årsta/Johanneshov med mycket roligt vid och runt föräldrarnas sommarställe i Herrmanstorp/Vega, Handen. Sedan blev det flytt hemifrån och då hamnade jag tillslut i Hammarbyhöjden. Lite senare flytt till Björkhagen som jag lämnade 1988 för ny adress i annan stad...
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *